Institut zneužití práva v kontextu daňového práva - Veselá, Ivana (2025)
Diplomová práce se zabývá institutem zneužití práva v oblasti daní a jeho uplatněním v české správní a soudní praxi. Teoretická část vymezuje obsah, funkci a systematické postavení zákazu zneužití práva, sleduje jeho vývoj od soukromoprávních kořenů až po současné zakotvení v daňovém řádu a analyzuje, jak byl tento institut postupně formován judikaturou Soudního dvora EU i českých správních soudů, zejména prostřednictvím dvousložkového testu převzatého z unijní judikatury. Praktická část práce na příkladu tzv. korunových dluhopisů demonstruje, jak je tato koncepce uplatňována v aplikační praxi. Analýza vybraného vzorku rozhodnutí identifikuje klíčové znaky, které správce daně a soudy považují za typické indikátory zneužívajících schémat, a současně naznačuje, kde lze vést hranici mezi legálním způsobem financování podnikatelských aktivit a zneužitím práva. Na závěr práce shrnuje praktické důsledky provedené analýzy a formuluje doporučení, jak mohou daňové subjekty minimalizovat riziko, že jejich transakce budou posouzeny jako zneužívající.