Prodej potravin bez obalu - porovnání České republiky a Moldávie - Doubková, Daniela (2025)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou bezobalového a lokálního prodeje potravin v České republice a Moldavsku. Zaměřuje se na legislativní rámec, infrastrukturu a širší kontext udržitelných forem nakupování v obou zemích, přičemž zvláštní pozornost je věnována podmínkám Moldavska jako postsovětského státu usilujícího o přiblížení evropským standardům. Teoretická část představuje hlavní principy cirkulární ekonomiky a témata související s odpady a spotřebním chováním. Empirická část vychází z dotazníkového šetření realizovaného v roce 2024 v Moldavsku, jehož cílem bylo zmapovat nákupní chování, postoje k bezobalovému a lokálnímu nakupování a vnímané bariéry u moldavských spotřebitelů. Výsledky ukazují, že i přes rostoucí zájem o environmentální témata zůstává praktická realizace udržitelných nákupních postupů omezená nedostatečnou infrastrukturou, cenovou citlivostí a nízkou informovaností. Současně se však potvrzuje význam tradičních lokálních trhů, které mohou představovat vhodný prostor pro další rozvoj udržitelných forem prodeje. Práce diskutuje příležitosti a překážky spojené s rozvojem bezobalového a lokálního nakupování a formuluje doporučení zaměřená na posílení infrastruktury, podporu producentů a rozvoj environmentální osvěty v Moldavsku.