Gen Z na trhu práce : vnímání jejích postojů k zaměstnání napříč generacemi - Holnová, Adéla (2025)
Diplomová práce se zaobírá generací Z, jejími postoji a očekáváními od zaměstnání v konkrétní nadnárodní korporaci působící v Česku a na Slovensku. Teoretická část je věnována popisu jednotlivých generací včetně generací boomerů, X, Y a Z. Dále je věnována jednotlivým hodnotám a očekáváním od zaměstnání, které zaujímá generace Z při ucházení se o pracovní místo nebo v rámci svého působení v organizaci. Praktická část se věnuje zhodnocení kvantitativního výzkumu, kterým je dotazníkové šetření, a kvalitativního výzkumu postaveném na polostrukturovaných, hloubkových a individuálních rozhovorech. Výsledky výzkumu slouží jako podklad pro doporučení, která mohou podpořit efektivnější spolupráci s generací Z na pracovišti.