Sbližování Jižní Koreje a Japonska v kontextu severokorejské nukleární a raketové hrozby - Danylyčová, Julianna; Přikryl, Pavel; Hennlichová, Marcela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato diplomová práce zkoumá proces politického a bezpečnostního sbližování mezi Jižní Koreou a Japonskem v letech 2015–2025 v kontextu rostoucí severokorejské jaderné a raketové hrozby. Vychází z neorealistického rámce a Waltovy teorie rovnováhy hrozeb, která umožňuje analyzovat, jak rozdílná intenzita hrozeb formuje strategické chování států. Výzkum ukazuje, že Jižní Korea využívá jak vnější vyvažování, zejména spolupráci s USA a Japonskem, tak vnitřní vyvažování prostřednictvím modernizace armády a rozvoje domácího obranného průmyslu. Empirická analýza potvrzuje, že ačkoli Jižní Korea čelí více hrozbám, včetně rostoucí asertivity Číny či regionální nestability, právě severokorejská jaderná hrozba představuje nejsilnější impulz k prohlubování spolupráce s Japonskem a USA. Závěry práce ukazují, že severokorejská nukleární a raketová hrozba sama o sobě nevede k plné politické konvergenci, avšak při vhodných podmínkách dokáže překonávat mnohé historické i politické překážky spolupráce.
Vedoucí práce: Pavel Přikryl
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses