Změna bezpečnostní politiky Japonska a její důsledky - Mouček, Jan; Přikryl, Pavel; Kočí, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Předkládaná práce řeší téma japonské bezpečnostní politiky, přičemž konkrétně se zabývá jejími změnami mezi lety 2015-2025 a důsledky těchto změn. Volba tématu zejména odráží relevanci Japonska a jeho pozice v regionální i globální bezpečnosti. Hlavním cílem je zhodnotit proměnu tematického zaměření japonské bezpečnostní politiky a jak se tato proměna odráží v chování Japonska jakožto mezinárodnímu aktérovi. Teoretická část se soustředí na klíčová paradigmata a koncepty neorealistů, jmenovitě Kennetha Waltze, Stephena Walta a dalších významných představitelů, pomocí nichž práce vytváří teoretické zázemí pro vlastní výzkum. Praktická část ve své první části se věnuje proměně japonské bezpečnostní politiky, ve druhé pak sleduje její reflexi, a to jak ve smyslu vnitřním, tak rovněž v kontextu změn přístupu k regionálním aktérům. Výsledky výzkumu prokázaly, že stěžejní témata během 10 let zůstávají, avšak jejich význam a urgence na ně reagovat se dramaticky zvýšily. Práce dospívá k závěru, že japonská bezpečnostní politika vstupuje do procesu postupného opouštění svého silně zakotveném antimilitarismu, aby dokázala reagovat na změnu mocenských poměrů, zejména ve vztahu k růstu moci Číny.
Vedoucí práce: Pavel Přikryl
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses