Hodnocení udržitelnosti hotelů na základě multikriteriální analýzy - Sochůrková, Klaudie (2025)
Diplomová práce je věnována tématu udržitelnosti v ubytovacích zařízeních. Hlavním cílem práce je zhodnotit aktuální úroveň udržitelnosti hotelů v České republice prostřednictvím multikriteriální analýzy, posoudit jejich potenciál k získání ekologické certifikace a identifikovat silné a slabé oblasti udržitelného rozvoje. Teoretická část se zabývá udržitelností v ubytovacích zařízení, popisuje oblasti udržitelnosti, zmiňuje příklady úsporných opatření, věnuje se odpovědnému řízení hotelu a analyzuje možnosti certifikace v hotelnictví. Na vzorku 85 hotelů výzkum ukázal, že celková úroveň udržitelnosti je částečně vyhovující, přičemž problematickou oblastí je strategické řízení. Dále se potvrdilo, že zájem o certifikaci je minimální a zavádění udržitelných opatření je motivováno především úsporou nákladů. Přidanou hodnotou práce je vytvoření bodovacího systému, který má sloužit jako praktický nástroj pro sebehodnocení hotelů na základě předem definovaných kritérií.