Hodnocení udržitelnosti hotelů na základě multikriteriální analýzy - Sochůrková, Klaudie; Rončák, Miroslav; Scholz, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce je věnována tématu udržitelnosti v ubytovacích zařízeních. Hlavním cílem práce je zhodnotit aktuální úroveň udržitelnosti hotelů v České republice prostřednictvím multikriteriální analýzy, posoudit jejich potenciál k získání ekologické certifikace a identifikovat silné a slabé oblasti udržitelného rozvoje. Teoretická část se zabývá udržitelností v ubytovacích zařízení, popisuje oblasti udržitelnosti, zmiňuje příklady úsporných opatření, věnuje se odpovědnému řízení hotelu a analyzuje možnosti certifikace v hotelnictví. Na vzorku 85 hotelů výzkum ukázal, že celková úroveň udržitelnosti je částečně vyhovující, přičemž problematickou oblastí je strategické řízení. Dále se potvrdilo, že zájem o certifikaci je minimální a zavádění udržitelných opatření je motivováno především úsporou nákladů. Přidanou hodnotou práce je vytvoření bodovacího systému, který má sloužit jako praktický nástroj pro sebehodnocení hotelů na základě předem definovaných kritérií.
Vedoucí práce: Miroslav Rončák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses