Sociálně-ekonomická integrace Turků v České republice : Role na pracovním trhu a podnikání jako nástroj integrace - Garip, Selin (2025)
Tato bakalářská práce zkoumá sociálně-ekonomickou integraci tureckých migrantů v České republice se zaměřením na jejich pracovní uplatnění a podnikání. Teoretická část představuje vývoj turecké migrace, demografické trendy a institucionální rámec v ČR. Empirická část vychází z rozhovorů s osmi respondenty různých migračních generací. Výsledky ukazují, že migraci ovlivňuje kombinace ekonomických a politických faktorů, zatímco podnikání slouží jako důležitý nástroj integrace. Respondenti narážejí na administrativní a jazykové bariéry, přesto však Českou republiku vnímají jako stabilní prostředí umožňující profesní i osobní rozvoj.