Řízení rizik v dodavatelském řetězci marockého automobilového průmyslu : Případová studie společnosti OPmobility - Jireček, Michal; Křenková, Eva; Sato, Alexej, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
V posledních letech roste význam řízení rizik v dodavatelských řetězcích, zejména v podmínkách rozvojových trhů, kde podniky čelí kombinaci institucionálních, infrastrukturních a environmentálních nejistot. Tato diplomová práce hodnotí systém řízení rizik ve společnosti OPmobility v marockých závodech Kenitra a Tanger a posuzuje jeho soulad s globálními principy řízení rizik. Metodologicky je práce založena na kvalitativní případové studii, která kombinuje analýzu podnikatelského prostředí prostřednictvím EPIC rámce, matici environmentálních rizik a polostrukturované rozhovory s manažery OPmobility, jež byly zpracovány tematickou analýzou. Výsledky ukazují, že marocký kontext je charakterizován směsí příležitostí a strukturálních slabin, přičemž nejvýznamnější rizikové faktory vznikají v oblasti politiky, kompetencí pracovních sil a klimatických podmínek. Společnost OPmobility využívá především metodu FMEA, jejíž aplikace se soustředí na udržení provozní kontinuity a minimalizaci rizik přímo ohrožujících výrobu u zákazníka. Analýza dále odhalila nízkou úroveň digitalizace a rozdíl mezi globální strategií a lokální praxí. Na základě zjištěných skutečností jsou formulována doporučení zaměřená na posílení proaktivního řízení rizik, lepší integraci globálních procesů do lokálního prostředí a rozšíření stávajících postupů v oblasti FMEA, celního řízení a environmentálních hrozeb.
Vedoucí práce: Eva Křenková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses