Komparatívna analýza platobných systémov SWIFT a CIPS v kontexte sankcií na ruský bankový sektor - Gruzdeva, Anzhela; Černá, Iveta, 1979-; Hinčica, Vít; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Bakalárska práca sa zaoberá porovnaním platobných a messagingových systémov SWIFT a CIPS z pohľadu ruských bánk po uvalení medzinárodných sankcií v roku 2022. Cieľom práce je zistiť, do akej miery môže CIPS slúžiť ako realistická alternatíva k SWIFTu a aký mix platobných kanálov je pre ruské banky za súčasných politických a regulačných podmienok dlhodobo udržateľný. Teoretická časť predstavuje fungovanie oboch systémov a opisuje sankčný režim voči ruskému finančnému sektoru vrátane využívania SWIFTu ako nástroja finančných sankcií. Praktická časť vychádza z kvantifikovanej SWOT analýzy založenej na váženom scoringovom modeli a z riadených rozhovorov s tromi expertmi z oblasti medzinárodných platieb a sankčnej regulácie. Výsledky ukazujú, že SWIFT si aj po zavedení sankcií zachováva výrazný náskok v globálnom dosahu, viacmenovej univerzálnosti a prevádzkovej spoľahlivosti, jeho využiteľnosť pre ruské banky však obmedzuje vysoké sankčné riziko a odklon západných bánk od spolupráce. CIPS naopak poskytuje rastúcu infraštruktúru pre platby v renminbi s nižšou priamou expozíciou voči západným sankciám, no jeho substitučný potenciál limituje zameranie na jednu menu a závislosť od politík čínskych bánk. Práca dospieva k záveru, že vhodnou stratégiou je diverzifikovaný mix platobných kanálov, v ktorom CIPS zohráva dôležitú, ale len čiastočne náhradnú úlohu voči SWIFTu.
Vedoucí práce: Iveta Černá
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses