Návrh digitálního produktu pro organizaci práce fitness trenérů - Buk, Petr (2025)
Práce se zabývá návrhem digitálního produktu určeného pro podporu organizace práce osobních fitness trenérů. Vychází z předpokladu, že významná část trenérů v praxi využívá roztříštěné nástroje a řeší opakované administrativní úkony spojené s plánováním tréninků, komunikací s klienty, evidencí docházky či správou plateb. Cílem práce je identifikovat klíčové problémy, potřeby a překážky, se kterými se trenéři při těchto činnostech setkávají, a na základě těchto zjištění navrhnout digitální řešení reflektující jejich pracovní procesy. Metodický rámec práce vychází z principů designového myšlení. Součástí postupu je rešerše odborné literatury a analýza trhu existujících nástrojů zaměřených na plánování, klientskou správu a fitness služby. Hlavní část výzkumu tvoří osm hloubkových rozhovorů s osobními trenéry, jejichž výstupy byly zpracovány pomocí otevřené a axiální analýzy. Na základě vzniklých shluků témat byly definovány problémové oblasti, vytvořeny HMW otázky a identifikovány návrhové směry, které byly následně prioritizovány metodou Impact–Effort. Z těchto výstupů byly stanoveny funkcionality MVP produktu. Na tuto fázi navazoval návrh informační architektury, uživatelských toků a několik iterací prototypu, které byly průběžně podrobeny internímu hodnocení a následně ověřeny prostřednictvím moderovaného uživatelského testování. Výzkum odhalil několik opakujících se problémových oblastí, které se týkají zejména plánování a změn rozvrhu, správy klientských informací, sledování docházky, administrace plateb a komunikace s klienty. Identifikovány byly také klíčové potřeby trenérů související s přehledností, centralizací dat a omezením manuálních úkonů. Na základě těchto zjištění byly definovány hlavní návrhové směry a stanoveny priority funkc