Kontinentální nákladní železniční doprava jako alternativa k mezinárodní přepravě silniční z hlediska ESG a European Green Deal - Polanská, Julie; Křenková, Eva; Procházka, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá srovnáním kontinentální železniční a silniční nákladní dopravy v kontextu aktuální evropské zelené legislativy. Cílem práce je vyhodnotit, jak může volba železničního dopravního módu přispět k posílení reputace, konkurenceschopnosti a plnění ESG cílů podniků, se zaměřením na environmentální pilíř. Práce analyzuje klíčové legislativní dokumenty Evropské unie, zejména Zelenou dohodu pro Evropu (European Green Deal), balíček Fit for 55 a směrnici o podávání zpráv podniků o udržitelnosti (CSRD). Na základě této analýzy identifikuje dopady na logistiku, zejména v oblasti reportingu emisí z celého dodavatelského řetězce (Scope 3) a internalizace externích nákladů dopravy. Závěry prokazují, že železniční doprava přestává být pouze ekologickou alternativou, ale v důsledku zavedení systému EU ETS II pro silniční dopravu a požadavků Taxonomie EU se stává strategickým ekonomickým nástrojem pro řízení rizik. Práce formuluje praktická doporučení pro podnikovou praxi, přičemž jako klíčovou strategii identifikuje intermodalitu s využitím železnice pro vzdálenosti nad 500 km.
Vedoucí práce: Eva Křenková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses