Prototyp integrace Kyno.ai v oblasti zákaznické podpory v prostředí Odoo - Cafourek, Petr (2025)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a implementací prototypu pro automatizaci procesů zákaznické podpory ve společnosti NETIO Products a.s. Společnost pro řízení podnikových procesů využívá ERP systém Odoo, avšak současné zpracování helpdeskových požadavků vykazuje vysokou míru manuální administrativy, což vede k neefektivitě a prodlužování doby odezvy. Hlavním cílem práce je integrace AI asistenta Kyno.ai do prostředí Odoo 18 Enterprise za účelem zefektivnění práce operátorů. Vývoj softwarového řešení byl řízen Metodikou malých softwarových projektů (MMSP) a probíhal v iteracích. Výsledkem práce je modul kyno_ai_connector, který zajišťuje asynchronní komunikaci mezi systémy prostřednictvím REST API. Implementované řešení přináší funkce automatické sumarizace konverzací, generování návrhů odpovědí, klasifikaci ticketů a extrakci strukturovaných dat pro reklamační procesy (RMA). Funkčnost prototypu byla ověřena formou uživatelského akceptačního testování (UAT) na izolovaném prostředí s využitím historických dat. Řešení prokazatelně snižuje administrativní zátěž a zvyšuje konzistenci komunikace se zákazníky.