Státní kapitalismus v Kuvajtu - Bočkay, Jonáš; De Castro, Tereza; Brellíková, Miriam; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá zkoumáním modelu státního kapitalismu v Kuvajtu, který představuje specifickou formu propojení státu a ekonomiky charakteristickou pro rentiérské státy bohaté na přírodní zdroje. Práce nejprve teoreticky vymezuje pojem státního kapitalismu, popisuje jeho historický vývoj a představuje klíčové nástroje, mezi něž patří státní podniky, tzv. "národní šampioni" a státní suverénní fondy. Následně je zkoumáno hospodářství Kuvajtu v historickém kontextu a role ropy jako zásadního zdroje příjmů a politické moci. Třetí kapitola aplikuje teoretické poznatky na kuvajtský případ a hodnotí významné projevy státního kapitalismu. Rozsáhlou roli státu v ekonomice, fungování státních společností, provázanost státu a vybraných soukromých podniků a fungování Kuvajtského investičního úřadu jako jednoho z největších světových suverénních fondů. Práce rovněž identifikuje hlavní problémy kuvajtského ekonomického modelu, zejména závislost na ropné rentě, slabou diverzifikaci hospodářství a strukturální závislost obyvatelstva na veřejném sektoru. Součástí práce je také zkoumání investičních aktivit kuvajtského státu ve vztahu k České republice. Výsledky ukazují, že Kuvajt naplňuje klíčové znaky státního kapitalismu a že tento model zásadně ovlivňuje jeho ekonomickou i politickou strukturu.
Vedoucí práce: Tereza De Castro
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses