Korejsko-české a česko-korejské kulturní standardy v pracovním prostředí - Svobodová, Tereza; Křečková Kroupová, Zuzana, 1972-; Volfová, Jitka, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Cílem této diplomové práce bylo najít a popsat korejské kulturní standardy z pohledu Čechů a české kulturní standardy z pohledu Korejců, které se projevují v pracovním prostředí. V práci byly nejdříve popsány základní teoretické koncepty a pojmy související s kulturou a kulturními rozdíly, a také dosavadní poznatky o obou zkoumaných kulturách, včetně vybraných souborů kulturních dimenzí. Pro vlastní výzkum byla využita metoda kulturních standardů Alexandra Thomase, založená na narativních rozhovorech o tzv. „kritických incidentech“, které respondenti zažili v cizí kultuře. Nalezené kulturní standardy byly vysvětleny a následně porovnány s výsledky analýzy kulturních dimenzí. Na základě obou přístupů pak byla formulována doporučení pro českou i korejskou stranu.
Vedoucí práce: Zuzana Křečková Kroupová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses