Právní sankce související s greenwashingem potravinářských výrobků - Pašková, Monika; Grmelová, Nicole, 1975-; Tomčiak, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Globální nárůst spotřebitelského zájmu o udržitelnost vedl k tomu, že greenwashing (klamavá environmentální tvrzení) se stal jednou z nejrozšířenějších forem nekalých obchodních praktik, což má zásadní negativní dopady na spotřebitele a hospodářskou soutěž. Tato práce si klade za hlavní cíl provést právní a komparativní analýzu aplikačního rámce sankcionování greenwashingu v potravinářském průmyslu na příkladech z České republiky a Nizozemska , a na základě zjištěných rozdílů navrhnout doporučení pro zvýšení efektivity české úpravy. Metodika kombinuje analýzu primárních a sekundárních právních zdrojů, včetně nové unijní legislativy (Směrnice 2024/825, GCD) a judikatury (např. kauza Green Swan a Fossielvrij vs. KLM) , s kvalitativním rozhovorem s klíčovými experty z nizozemského Úřadu pro spotřebitele a trhy (ACM) a samoregulačního orgánu (SRC). Zjištění potvrdila, že klíčový rozdíl v efektivitě regulace spočívá v rovině právní transparentnosti, proaktivního dohledu a vynutitelnosti samoregulace. Nizozemsko dosahuje vyšší efektivity díky proaktivnímu dohledu ACM, která vydala závazné Pokyny pro tvrzení o udržitelnosti , a silné samoregulaci ze strany RCC/SRC, jejíž nálezy slouží jako spouštěč pro následné šetření ACM. Naopak v ČR se dozorové orgány (ČOI a SZPI) potýkají s absencí explicitně vedených sankcí za greenwashing a s nízkou transparentností metodiky. Zásadní rozdíl byl zjištěn také v oblasti hromadných žalob: Nizozemský zákon WAMCA (Wet Afwikkeling Massaschade in Collectieve Actie) s režimem opt-out výrazně zvyšuje litigační riziko pro korporace , zatímco česká transpozice směrnice zvolila konzervativní model opt-in pro náhradu újmy, což limituje odstrašující účinek. Závěr práce navrhuje pro Českou republiku implementovat po vzoru ACM závazné metodick
Vedoucí práce: Nicole Grmelová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses