Efektivita zákona o ochraně oznamovatelů v kontextu šikany na pracovišti - Zikmundová, Anna (2025)
Diplomová práce se zabývá efektivitou zákona č. 171/2023 Sb., o ochraně oznamovatelů, ve vztahu k problematice šikany na pracovišti. Cílem práce je zhodnotit, do jaké míry jednotlivé mechanismy whistleblowingu, zejména vnitřní oznamovací systém a ochrana před odvetnými opatřeními, přispívají k prevenci a řešení šikany v pracovním prostředí. Teoretická část vymezuje pojem whistleblowingu, jeho právní rámec v České republice i v EU a analyzuje formy šikany na pracovišti a jejich právní zakotvení. Empirická část je založena na kvantitativním výzkumu mezi zaměstnanci a zaměstnavateli, který zkoumá míru povědomí o oznamovacích systémech, zkušenosti s jejich využíváním a překážky bránící oznamování nekalého jednání včetně šikany na pracovišti. Výsledky ukazují, že zákon představuje významný nástroj pro ochranu oznamovatelů, avšak jeho praktická účinnost je limitována nízkou informovaností, nedůvěrou zaměstnanců a nejednotnou úrovní implementace vnitřních kanálů. Práce formuluje doporučení pro zvýšení funkčnosti oznamovacích systémů a posílení prevence šikany na pracovišti.