Efektivita zákona o ochraně oznamovatelů v kontextu šikany na pracovišti - Zikmundová, Anna; Andreisová, Lucie; Levý, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce se zabývá efektivitou zákona č. 171/2023 Sb., o ochraně oznamovatelů, ve vztahu k problematice šikany na pracovišti. Cílem práce je zhodnotit, do jaké míry jednotlivé mechanismy whistleblowingu, zejména vnitřní oznamovací systém a ochrana před odvetnými opatřeními, přispívají k prevenci a řešení šikany v pracovním prostředí. Teoretická část vymezuje pojem whistleblowingu, jeho právní rámec v České republice i v EU a analyzuje formy šikany na pracovišti a jejich právní zakotvení. Empirická část je založena na kvantitativním výzkumu mezi zaměstnanci a zaměstnavateli, který zkoumá míru povědomí o oznamovacích systémech, zkušenosti s jejich využíváním a překážky bránící oznamování nekalého jednání včetně šikany na pracovišti. Výsledky ukazují, že zákon představuje významný nástroj pro ochranu oznamovatelů, avšak jeho praktická účinnost je limitována nízkou informovaností, nedůvěrou zaměstnanců a nejednotnou úrovní implementace vnitřních kanálů. Práce formuluje doporučení pro zvýšení funkčnosti oznamovacích systémů a posílení prevence šikany na pracovišti.
Vedoucí práce: Lucie Andreisová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses