Oddlužení jako způsob řešení úpadku - Vajgertová, Natálie; Moravec, Tomáš, 1983-; Machač, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce se zabývá představením institutu oddlužení jako způsobu řešení úpadku, v kontextu podnikajících fyzických osob. Cílem diplomové práce je především zhodnotit, jakým způsobem se podařilo transponovat Směrnici Evropské unie ze dne 20. června 2019 o rámcích preventivní restrukturalizace, o oddlužení a zákazech činnosti a opatřeních ke zvýšení účinnosti postupů restrukturalizace, insolvence a oddlužení a o změně směrnice do vnitrostátního právního řádu, a jak se tato novela promítla do českého právního řádu. První kapitola diplomové práce obecně představuje právní úpravu insolvenčního práva. Druhá kapitola se zabývá samotným institutem oddlužení a jeho vývojem v průběhu let. Třetí kapitola se zabývá vztahem oddlužení a podnikajících fyzických osob. Čtvrtá kapitola se věnuje samotné Směrnici, jejím cílům a transpozici do českého právního řádu.
Vedoucí práce: Tomáš Moravec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses