Svetový obchod s bavlnou so zameraním na módny priemysel - Sokirová, Simona; Bolotov, Ilya; Procházková Iliniţchi, Cristina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Táto bakalárska práca sa sústredí na svetový obchod s bavlnou a jeho prepojenie s moderným módnym priemyslom, najmä segmentom fast fashion. Cieľom práce je identifikovať dlhodobé trendy, ktoré vplývajú na produkciu, obchodné toky a cenový vývoj tejto komodity. Zároveň hodnotí, akým spôsobom módny priemysel, predovšetkým fast fashion, ovplyvňuje produkciu bavlny a aké environmentálne a sociálne dôsledky z toho vyplývajú. Práca je rozdelená do troch hlavných kapitol. Prvá kapitola opisuje botanické vlastnosti bavlníka, historický vývoj pestovania a štruktúru hodnotového reťazca. Druhá kapitola sa zameriava na svetový obchod s bavlnou, skúma vývoj produkcie, exportu, importu a cien, a identifikuje faktory ovplyvňujúce trhové trendy i očakávaný budúci vývoj. Tretia kapitola sa venuje modelu fast fashion, postaveniu bavlny v globálnej produkcii textilných vlákien, spotrebe vybraných módnych spoločností (Inditex, H&M Group, LPP) a súvisiacim environmentálnym a sociálnym dopadom. Výsledky práce ukazujú, že svetový obchod s bavlnou je dlhodobo formovaný kombináciou produkčných, obchodných a cenových trendov, pričom jeho vývoj úzko súvisí s potrebami textilného a módneho priemyslu. Fast fashion predstavuje významný zdroj dopytu po bavlne, no zároveň prispieva k prehlbovaniu environmentálnych a sociálnych výziev naprieč celým hodnotovým reťazcom. Práca tak poskytuje ucelený pohľad na súčasné postavenie bavlny v globálnej ekonomike a na výzvy, ktorým tento sektor čelí.
Vedoucí práce: Ilya Bolotov
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses