Geoekonomický vliv ČLR v jihovýchodní Asii a role Asijské infrastrukturní investiční banky - Turociová, Kristýna; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; De Castro, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce zkoumá geoekonomické působení Čínské lidové republiky v jihovýchodní Asii se zaměřením na obchodní a investiční politiku v Malajsii a Vietnamu v období 2013 až 2024, přičemž pro širší kontext reflektuje i vývoj po roce 2000. Cílem je posoudit, zda a jak Čína využívá tyto nástroje k naplňování svých národních zájmů, zejména v oblasti bezpečného ekonomického rozvoje. Teoretická část vymezuje koncept geoekonomiky a jeho nástroje. Analytická část hodnotí význam obchodních dohod, jako je ACFTA, a zahrnuje případové studie obchodu s gumou a dvou investičních projektů, které ukazují propojení čínských strategických priorit s rozvojovými potřebami partnerských zemí. Třetí část se zabývá Asijskou infrastrukturní investiční bankou a jejími projekty v regionu, které doplňují bilaterální přístupy Číny a přispívají k multilaterální spolupráci. Výzkum ukazuje, že Čína kombinuje obchodní, investiční a institucionální nástroje způsobem, který podporuje její ekonomický rozvoj a posiluje regionální postavení ČLR.
Vedoucí práce: Zuzana Stuchlíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses