Tvorba prototypu softwarové aplikace řešící problém s rezervací míst z pohledu pořadatele kulturních akcí - Pšenička, Matyáš (2025)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem, implementací a vyhodnocením prototypu webové aplikace pro správu seatingových arén v prostředí ticketingových systémů. Cílem práce bylo ověřit možnost vytvoření samostatného frontendového nástroje, který umožní organizátorům kulturních a sportovních akcí efektivně spravovat rozložení sedadel, provádět číslování a kategorizaci míst a exportovat výslednou konfiguraci pro další zpracování. Na základě kvalitativního šetření mezi organizátory akcí a interní konzultace byly definovány funkční a nefunkční požadavky podle metodiky Software Requirements Specification (SRS). Ty byly následně vyhodnoceny a prioritizovány pomocí modelu ICE Scoring. Pro technologickou implementaci byl zvolen stack React, Next.js, TypeScript, Mantine UI a Konva.js, doplněný o knihovnu D3.js pro práci se soubory SVG. Výsledný prototyp umožňuje import a konfiguraci seatingových arén prostřednictvím interaktivního editoru s validací vstupních dat, tvorbou variant a exportem do formátu JSON. Kvantitativní vyhodnocení efektivity ukázalo, že tento přístup může u průměrné arény zkrátit dobu přípravy z pěti na přibližně dva kalendářní dny a snížit související mzdové náklady zhruba z 5 300 Kč na 2 600 Kč na jednu arénu, především díky omezení opakovaných technických zásahů ticketingového poskytovatele. Vyhodnocení implementace zároveň potvrdilo, že z definovaných 14 funkčních a 9 nefunkčních požadavků bylo splněno více než 85 %, což prokazuje vysokou úspěšnost projektu. Prototyp byl dále integrován do systému BOOM Events jako nástroj pro interní použití v backoffice, kde se osvědčil při reálné přípravě akcí. Integrace vyžadovala doplnění backendové validace, úpravu datového toku a rozšíření číslovacích strategií. Analýza pomocí nástroje cloc ukázala, že přidání pro