Obchod s přidanou hodnotou mezi Českou republikou a Rakouskem - Šubertová, Iva (2025)
Diplomová práce se věnuje vzájemnému obchodu mezi Českou republikou a Rakouskem z pohledu hrubého měření exportu a dle přidané hodnoty s využitím databází Eurostat a OECD TiVA. Cílem práce je zhodnotit vzájemný obchod mezi vybranými zeměmi na základě hrubých statistik a z pohledu přidané hodnoty a vyhodnotit jejich implikace pro hospodářskou a průmyslovou politiku státu směrem k rozvoji dřevozpracujícího sektoru. Součástí první kapitoly je literární rešerše věnující se determinantů obchodu s přidanou hodnotou a teoretická východiska, která přibližují význam globalizace, globálních hodnotových řetězců a zároveň nabízí srovnání tradiční metody měření přeshraničního obchodu s TiVA. Druhá kapitola obsahuje analýzu dat z uvedených statistik, na jejímž základě byl podrobně zhodnocen zpracovatelský průmysl. Ve třetí kapitole byla vypracována případová studie zaměřená na dřevozpracující průmysl, neboť představuje oblast s výrazným odlivem nezhodnocené přidané hodnoty. Závěrečná část práce staví na zjištěných poznatcích a představuje soubor doporučení zaměřených na efektivní zvyšování přidané hodnoty v daném sektoru. Výsledky ukazují, že Česká republika vykazuje vyšší objem hrubého exportu do Rakouska, avšak ve struktuře přidané hodnoty je její pozice výrazně slabší a závislá na dovozech meziproduktů. Rakousko naopak vyváží menší objem zboží, ale s vyšším podílem domácí přidané hodnoty, zejména díky silné roli služeb a technologicky náročných segmentů. Analýza dopředných a zpětných vazeb v GVC potvrzuje asymetrickou obchodní strukturu a vyšší zastoupení rakouských vstupů v české exportní produkci. Případová studie dřevozpracujícího průmyslu odhalila nízkou finalizaci české produkce a významné rozdíly ve srovnání s Rakouskem. Práce navrhuje opat