Potenciál lázní pro segment zákazníků generace Z - Sedlmajerová, Veronika (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou potenciálu lázní pro generaci Z. Cílem práce je identifikovat specifické preference generace Z v oblasti lázeňských služeb a klíčové faktory ovlivňující jejich zájem o tyto služby. Dílčím cílem je analyzovat současný stav lázeňského odvětví v ČR se zaměřením na trendy v oblasti služeb. Výzkum probíhal na základě dotazníkového šetření u 247 respondentů a dále prostřednictvím hloubkových rozhovorů s 9 respondenty. Hlavními faktory, které jejich výběr ovlivňují je cena služeb, vzdálenost, časová dostupnost a také možnost využití služeb v rámci sdíleného zážitku s blízkými. Oblíbeným trendem jsou víkendové wellness pobyty se zaměřením na odpočinek od každodenního stresu. Lázeňské a wellness služby vnímají jako vhodný doplněk při aktivním odpočinku a sportovních aktivitách. Na konci práce jsou uvedena konkrétní doporučení pro zvýšení atraktivity lázeňských a wellness služeb. Závěrem práce bylo zjištění, že generace Z vnímá tradiční lázeňské služby jako prostředek pro rekonvalescenci po nemoci či úrazu a přednost dávají spíše wellness službám.