Doporučovací systémy streamovacích platforem a jejich vliv na homogenizaci filmových preferencí - Schenk, Tomáš; Sigmund, Tomáš; Jiříčková, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato diplomová práce se zabývá tím, jak uživatelé streamovacích platforem vnímají doporučovací systémy a zda se v jejich zkušenostech odrážejí mechanismy, které odborná literatura spojuje s homogenizací doporučovaného obsahu. Teoretická část představuje hlavní přístupy k doporučování, faktory ovlivňující podobu a variabilitu doporučeného obsahu a mechanismy jako popularity bias, overspecialization, filtrační bubliny, nízkou serendipitu či zpětnovazební efekty. Dále popisuje koncept algoritmické kultury a roli streamovacích služeb v současném filmovém prostředí. Empirická část vychází z devíti polostrukturovaných rozhovorů s uživateli Netflixu, HBO Max a Disney+. Analýza ukazuje, že respondenti napříč platformami vnímají opakování titulů, tematické zúžení nabídky a omezenější pestrost doporučování, což odpovídá vybraným mechanismům popsaným v literatuře. Současně se objevují rozdíly mezi jednotlivými službami, které souvisejí zejména s povahou jejich katalogu a způsobem, jakým platformy pracují s propagovaným obsahem. Výsledky naznačují, že vnímané projevy doporučovacích systémů mohou přispívat k určité míře homogenizace nabízeného obsahu a že uživatelé tyto jevy často zaznamenávají, i když je sami nevnímají jako důsledek algoritmických mechanismů.
Vedoucí práce: Tomáš Sigmund
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses