Aktérství malých ostrovních států v boji proti stoupající hladině moří - Kalivodová, Ema; Trávníčková, Zuzana, 1977-; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce zkoumá, jak malé ostrovní rozvojové státy prezentují klimatickou změnu ve státních projevech na půdě Valného shromáždění OSN. Práce se soustředí na projevy Antigua a Barbudy, Kiribati, Malediv, Marshallových ostrovů a Tuvalu mezi lety 1994 a 2024. Cílem je identifikovat tematické a jazykové prvky utvářející klimatický diskurz, popsat jeho vývoj v čase a porovnat přístupy jednotlivých států. Analýza vychází z korpusu 138 projevů a využívá postupů korpusové lingvistiky v softwaru LancsBox X. Výsledky ukazují, že klimatická změna představuje stěžejní téma projevů SIDS, a to konzistentně napříč celým sledovaným obdobím. Státy ji spojují především s otázkami přežití, bezpečnosti, udržitelného rozvoje a mezinárodní odpovědnosti. Ve srovnání s ostatními členy OSN se SIDS věnují klimatické problematice nadprůměrně a zároveň používají normativní a mnohdy metaforicky laděný jazyk. Mezi jednotlivými státy se však objevují rozdíly: Kiribati a Tuvalu zdůrazňují téměř výhradně klimatickou agendu, Antigua a Barbuda a Maledivy častěji otevírají i jiná témata. Marshallovy ostrovy pak opakovaně připomínají důsledky jaderného testování v Pacifiku. Práce přispívá k porozumění aktérství malých států v mezinárodních organizacích a ukazuje, že SIDS dokážou pomocí konzistentního a normativně orientovaného diskurzu aktivně prosazovat klimatická témata. Metodologicky přináší systematickou aplikaci korpusové lingvistiky do výzkumu mezinárodních vztahů, což v této oblasti zůstává dosud málo využívaným přístupem.
Vedoucí práce: Zuzana Trávníčková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses