Mediální obraz ukončení operace Barkhane v deníku Le Monde - Horváth, Roderik (2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na mediální obraz ukončení francouzské vojenské operace Barkhane v regionu Sahel (Afrika) v interpretaci deníku Le Monde. Analyzuje, jakým způsobem toto médium rámovalo ukončení operace a jak se tento obraz proměňoval v období od 10. června 2021 do 31. prosince 2022. S využitím kombinace kvantitativní a kvalitativní obsahové analýzy popisuje a hodnotí vývoj rámců v průběhu sledovaného období. Poukazuje na postupný posun mediálního rámování ukončení operace Barkhane v souvislosti s tím, jak se vyvíjel; tedy od vnímání tohoto kroku jako změny francouzské strategie přes prezentaci odchodu jako selhání až po konečný důraz na ztrátu francouzského vlivu, a s nim související růst nejistoty v regionu.