Lokalizace Úmluvy OSN o odstranění všech forem diskriminace žen : případová studie Česká republika. - Vejmolová, Karolína; Zemanová, Štěpánka, 1975-; Kristek, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce se zabývá lokalizací Úmluvy OSN o odstranění všech forem diskriminace žen v České republice. Práce si proto klade za cíl určit faktory, které úspěšnost lokalizace podporují či naopak oslabují. Vzhledem ke zvolenému tématu se teoreticko-metodologické východisko zaměřuje nejprve na ratifikaci lidskoprávních smluv a následně přibližuje mezinárodní lidskoprávní normy. Pro hlubší porozumění problematice je dále vymezen samotný koncept lokalizace včetně jeho jednotlivých forem a faktorů ovlivňujících úspěšnost lokalizačního procesu. Empirická část nejdříve rozpracovává samotnou Úmluvu a její mezinárodní i domácí monitorovací mechanismy a následně na případové studii České republiky ilustruje dynamiku lokalizace mezinárodních norem. Za hlavní překážky úspěšné implementace Úmluvy v českém prostředí byly identifikovány nedostatečná vnitrostátní úprava, nízká legitimita místních představitelů, silně zakořeněné kulturní zvyklosti a omezený prostor pro rámování a roubování mezinárodních norem. Naopak stabilní institucionální prostředí a pozitivní dopad nových norem na autoritu klíčových aktérů se ukázaly jako podpůrné faktory.
Vedoucí práce: Štěpánka Zemanová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses