Kybernetické operace jako součást hybridní války : Případová studie Ukrajina - Tichá, Pavlína; Dubský, Zbyněk, 1974-; Kočí, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce zkoumá ruské kybernetické operace vedené proti Ukrajině v období od ledna 2022 do září 2023 a zasazuje je do rámce hybridní války, v němž kybernetické, informační a vojenské nástroje působí ve vzájemné kombinaci. Jejím cílem je systematicky objasnit jejich taktické funkce a ukázat, jakým způsobem byly integrovány do širších ruských aktivit během konfliktu. Výsledky ukazují, že ruské kybernetické operace tvoří převážně narušovací aktivity zaměřené na zátěž ukrajinských institucí, přerušování komunikačních procesů a komplikaci krizového řízení, zatímco destruktivní útoky se objevovaly méně často a měly jen omezený a krátkodobý účinek. Operace zároveň nevytvářely jednotnou strategickou kampaň, ale vznikaly situačně v reakci na konkrétní politické a vojenské události, čímž doplňovaly širší hybridní tlak na ukrajinský stát.
Vedoucí práce: Zbyněk Dubský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses