Cirkulární ekonomika v České republice na příkladu odpadového hospodářství - Lukeš, Jakub (2025)
Cílem práce je zjistit, jak se proměnila míra recyklace komunálního odpadu v České republice zejména po roce 2020 a jaké politiky a faktory k tomu přispěly. Koncept cirkulární ekonomiky je vymezen prostřednictvím jejího hlavního cíle, tedy minimalizace produkce nevyužitého odpadu, a zasazen do environmentálního a ekonomického kontextu. Analytická část ukazuje, že míra cirkularity v Evropské unii roste navzdory přijatým strategiím a cílům velmi pomalu a že chybí sledování indikátoru produkce nevyužitého odpadu na obyvatele, který by lépe postihoval podstatu cirkularity. Strategické dokumenty České republiky zároveň vykazují nízkou míru konkretizace cílů. Nárůst míry recyklace v roce 2020 byl důsledkem dlouhodobě budovaného institucionálního rámce, investic do infrastruktury, regulatorních stimulů, posílení systémů rozšířené odpovědnosti výrobců a změn ve struktuře odpadů během pandemie covid 19. Evropské a globální faktory měly převážně doplňkový vliv.