Faktory ovplyvňujúce správanie spotrebiteľov v segmente zdravej výživy - Juriková, Henrieta (2025)
Diplomová práca sa zameriava na sektor zdravej výživy, konkrétne na faktory ovplyvňujúce spotrebiteľské správanie pri nákupe produktov spadajúcich do danej kategórie. Hlavným cieľom diplomovej práce je identifikácia a zhodnotenie kľúčových faktorov ovplyvňujúcich správanie spotrebiteľov v segmente zdravej výživy. Práca je rozdelená na teoretickú a praktickú časť. Teoretická časť je rozdelená na tri základné kapitoly. Prvá kapitola uvádza problematiku spotrebiteľa a všeobecné faktory, ktoré ho pri samotnom nákupe ovplyvňujú. Logickú naviazanosť predstavuje kapitola druhá, zameraná na špecifikáciu segmentu zdravej výživy a príslušných faktorov ovplyvňujúcich stranu dopytu. Teoretická časť je zakončená kapitolou súčasných trendov v danom segmente so zameraním na technológie pôsobiace na samotného spotrebiteľa. K naplneniu stanoveného cieľu sa praktická časť práce venuje vlastnému výskumu v podobe vyhodnoteniu dotazníkového šetrenia zodpovedaného reprezentatívnym súborom spotrebiteľov v segmente zdravej výživy. Vlastný výskum je zameraný na faktory ovplyvňujúce spotrebiteľa vo vybraných kategóriách zdravej výživy a to doplnky stravy, organické potraviny, funkčné potraviny, rastlinné alternatívy živočíšnych výrobkov a diétne/zero/light potraviny. Na samotný výskum následne nadväzujú odporučenia pre firmy podnikajúce v danej oblasti.