Faktory ovplyvňujúce správanie spotrebiteľov v segmente zdravej výživy - Juriková, Henrieta; Filipová, Alena, 1965-; Zeman, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práca sa zameriava na sektor zdravej výživy, konkrétne na faktory ovplyvňujúce spotrebiteľské správanie pri nákupe produktov spadajúcich do danej kategórie. Hlavným cieľom diplomovej práce je identifikácia a zhodnotenie kľúčových faktorov ovplyvňujúcich správanie spotrebiteľov v segmente zdravej výživy. Práca je rozdelená na teoretickú a praktickú časť. Teoretická časť je rozdelená na tri základné kapitoly. Prvá kapitola uvádza problematiku spotrebiteľa a všeobecné faktory, ktoré ho pri samotnom nákupe ovplyvňujú. Logickú naviazanosť predstavuje kapitola druhá, zameraná na špecifikáciu segmentu zdravej výživy a príslušných faktorov ovplyvňujúcich stranu dopytu. Teoretická časť je zakončená kapitolou súčasných trendov v danom segmente so zameraním na technológie pôsobiace na samotného spotrebiteľa. K naplneniu stanoveného cieľu sa praktická časť práce venuje vlastnému výskumu v podobe vyhodnoteniu dotazníkového šetrenia zodpovedaného reprezentatívnym súborom spotrebiteľov v segmente zdravej výživy. Vlastný výskum je zameraný na faktory ovplyvňujúce spotrebiteľa vo vybraných kategóriách zdravej výživy a to doplnky stravy, organické potraviny, funkčné potraviny, rastlinné alternatívy živočíšnych výrobkov a diétne/zero/light potraviny. Na samotný výskum následne nadväzujú odporučenia pre firmy podnikajúce v danej oblasti.
Vedoucí práce: Alena Filipová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses