Ruská mocenská politika v Africe - Prudnikov, Vladimír (2025)
Diplomová práce zkoumá ruskou mocenskou politiku v Africe prostřednictvím teorie světového systému a sub-imperialismu. Cílem je identifikovat ekonomické a vojensko-bezpečnostní mechanismy, jimiž Rusko rozšiřuje svůj vliv v afrických státech, a posoudit, zda tyto vztahy vykazují asymetrii typickou pro model centrum-periferie. Analýza se zaměřuje na dvě oblasti ruského vlivu, ekonomickou a vojenskou, na příkladech Mali, Nigeru, Burkina Faso, Libye, Středoafrické republiky, Rovníkové Guinei. Výsledky ukazují, že Rusko aktivity vykazují znaky asymetrie ve vztahu k africkým zemím, a že se jedná o proces, který přispívá k vytváření závislostních vazeb a posilování ruského postavení v rámci světového systému.