Zneužití dominantního postavení na trhu v právu Evropské unie - Straková, Kamila; Boháček, Martin, 1947-; Vaňkátová, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce se zabývá zneužitím dominantního postavení v právu Evropské unie se zvláštním zaměřením na vylučovací praktiky v podobě slevových systémů (rebates) podle článku 102 SFEU. Cílem práce je vymezit hranici mezi legitimním hájením zájmů dominantního soutěžitele a zneužívajícím jednáním a zhodnotit dopady těchto praktik na strukturu hospodářské soutěže a blahobyt spotřebitelů. První kapitola vymezuje klíčové pojmy (podnik, relevantní trh, dominantní postavení, spotřebitelský blahobyt) a typologii zneužívajících praktik, včetně institutu objektivního ospravedlnění. Druhá kapitola analyzuje judikaturu Soudního dvora EU, Evropské komise a českého ÚOHS k různým formám slevových systémů (věrnostní, cílové a retroaktivní slevy) a sleduje vývoj od formalistického přístupu k modernizovanému „effects-based“ pojetí (zejména rozhodnutí Post Danmark II a dvojice rozsudků Intel). Třetí kapitola syntetizuje zjištění a porovnává unijní a českou praxi. Práce dochází k závěru, že hranici mezi soutěžním a zneužívajícím jednáním nelze pojmout jako jednorázově stanovenou dělící čáru, ale jako soubor kritérií, která je nutno posuzovat v jejich vzájemných souvislostech: povahu dané praktiky, její způsobilost vyloučit stejně efektivního soutěžitele, dopady na strukturu soutěže a spotřebitelský blahobyt a existenci objektivního ospravedlnění. Současně poukazuje na přetrvávající napětí mezi požadavkem právní jistoty a flexibilním hodnocením účinků v dynamicky se vyvíjejících, zejména digitálních, trzích.
Vedoucí práce: Martin Boháček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses