Transakční data a jejich využití v digitálním bankovnictví - Slivka, Ondřej; Kubálek, Tomáš, 1963-; Volfová, Jitka, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato diplomová práce se zabývá obohacováním platebních dat a jeho rolí v moderním digitálním bankovnictví. Cílem je analyzovat, jak banky a fintech společnosti zpracovávají data z karetních transakcí, jakým způsobem je doplňují o dodatečné informace a jak tato praxe ovlivňuje uživatelskou zkušenost i hodnotu dat jako strategického zdroje. Teoretická část vychází z rámce Resource-Based View (RBV) a teorie datové kvality, která popisuje klíčové dimenze přesnosti, úplnosti, aktuálnosti a srozumitelnosti. Na tomto základě práce vymezuje, jak kvalitní data přispívají k transparentnosti, personalizaci a důvěře v digitální služby. Praktická část využívá komparativní analýzu vybraných šesti bankovních aplikací působících na českém trhu. Hodnocena je zejména přesnost obohacení, okamžitost zobrazení informací a soulad s regulatorními požadavky karetních společností (Visa Enhanced Merchant Data, Mastercard AN4569). Výsledky ukazují, že klíčovým faktorem úspěchu není samotná karetní síť, ale způsob implementace obohacení a schopnost banky promítnout kvalitní data do uživatelské zkušenosti.
Vedoucí práce: Tomáš Kubálek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses