Aplikace Checklandovy metodologie měkkých systémů na problematiku rug pullů v oblasti DeFi a kryptoměn - Rous, Tomáš; Sigmund, Tomáš; Bruckner, Tomáš, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Diplomová práce se zabývá rug pully v oblasti decentralizovaných financí (DeFi) a kryptoměn, které představují závažné riziko pro investory i důvěru v celý trh kryptoměn a decentralizovaných financí. Cílem práce je pomocí Checklandovy metodologie měkkých systémů (Soft Systems Methodology, SSM) analyzovat příčiny vzniku rug pullů, identifikovat faktory, které k nim vedou, a navrhnout systémová řešení v souladu s principy SSM. K naplnění tohoto cíle jsou využity dvě sady rozhovorů, jejichž výstupy slouží k vytvoření perspektiv jednotlivých aktérů, formulaci kořenových definic a následné tvorbě modelů účelných aktivit, které následně slouží jako podklad pro část debaty se zástupci perspektiv. Dílčím cílem je zjistit, do jaké míry dokáže ChatGPT simulovat odpovědi člověka v rámci jednotlivých perspektiv. Výsledky ukazují, že rug pully vznikají z pohledu zástupců perspektiv kombinací několika faktorů, zejména nedostatečné regulace, anonymity zakladatelů, nízké finanční a technické gramotnosti investorů a nedostatečné decentralizace projektů. Na základě těchto zjištění je navržena sada opatření, která reflektuje princip kulturní proveditelnosti a systémové žádoucnosti a pokrývá oblasti regulace, transparentnosti, vzdělávání, auditní infrastruktury a pozitivních pobídek pro podvodníky. Práce rozšiřuje dosavadní výzkum o systémový rozměr a představuje první známou aplikaci SSM v kontextu DeFi a kryptoměn. Inovativním prvkem je také využití modelu ChatGPT k simulaci perspektiv aktérů. Závěry práce mohou přispět k efektivnější prevenci rug pullů a k posílení transparentnosti a důvěry v prostředí DeFi.
Vedoucí práce: Tomáš Sigmund
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses