Vliv obchodu s emisními povolenkami na objem mezinárodního obchodu Evropské unie se třetími zeměmi - Pážíková, Petra (2025)
Cílem diplomové práce je objasnit, zda existuje korelace mezi podobou a objemem obchodovaných emisních povolenek v rámci systému EU ETS (Emissions Trading System, dále také pouze emisní povolenky) a velikostí mezinárodního obchodu mezi EU a třetími zeměmi, tedy ověřit, zda mezi vývojem trhu s emisními povolenkami EU a celkovým objemem zahraničního obchodu mezi EU a třetích zeměmi existuje lineární vztah zachytitelný korelačním koeficientem.