Rizika při zadávání veřejných zakázek malého rozsahu a v užším řízení - Savvas, Michalis (2025)
Diplomová práce se zabývá riziky spojenými se zadáváním veřejných zakázek malého rozsahu a užšího řízení v českém právu. Cílem je identifikovat specifika právní úpravy těchto režimů, zmapovat jejich hlavní rizikové oblasti a na základě komparace s vybranými prvky německé a italské úpravy navrhnout nástroje ke snížení těchto rizik. Práce využívá deskriptivní, analytickou, syntetickou a komparativní metodu, přičemž vychází z právních předpisů, judikatury a odborné literatury. Analýza ukazuje, že zakázky malého rozsahu jsou v českém prostředí výrazně rizikovější zejména kvůli nižší publicitě, slabšímu formálnímu rámci a omezeným možnostem kontroly. Komparativní část dále ukazuje, že jako vhodnější inspirační model se jeví italská úprava, která kombinuje povinnou digitalizaci, zásadu rotace dodavatelů a silnou metodickou i dohledovou roli ANAC. Práce uzavírá konkrétními úvahami de lege ferenda, zejména ve vztahu k limitům, dokumentaci a přezkoumatelnosti zakázek malého rozsahu.