Optimalizace platebních procesů malých a středních podniků pomocí fintech nástrojů - Vávra, Michal; Taušer, Josef; Zezula, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato diplomová práce analyzuje dopady adopce fintech nástrojů na optimalizaci platebních procesů malých a středních podniků (SME) v ČR. Cílem je posoudit nákladovou efektivitu moderních nástrojů oproti tradičním bankám a jejich vliv na úvěruschopnost. Smíšený výzkum, kombinující nákladové modelování a expertní rozhovory, ukázal, že fintech generuje úspory především při vysokém objemu transakcí a využití terminálů. V oblasti úvěrování banky nezohledňují využití přímo, ale transparentnost dat a stabilizace cash flow zlepšují přístup k financování nepřímo. Práce doporučuje strategické řízení nákladů a udržení datové stopy pro bankovní instituce.
Vedoucí práce: Josef Taušer
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses