Vliv válečného konfliktu na Ukrajině na agrární sektor - Bortnik, Mariia; Taušer, Josef; Zezula, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato diplomová práce zkoumá dopady války na Ukrajině na agrární sektor a jeho postavení v mezinárodním obchodě. Zaměřuje se na změny v logistických trasách, produkci, nákladech, dostupnosti financování a stavu zemědělské infrastruktury. Teoretická část popisuje význam Ukrajiny pro globální trh se zemědělskými komoditami a hlavní mechanismy dopadů války. Analytická část využívá dostupná statistická data k posouzení vývoje exportu. Empirická část je založena na polostrukturovaných rozhovorech se zástupci ukrajinských zemědělských podniků. Rozhovory potvrzují zásadní problémy v oblasti logistiky, financí, lidského kapitálu a poškozené infrastruktury. Výsledky ukazují, že konflikt způsobil pokles produkce, omezení exportu a dlouhodobé změny v organizaci sektoru. Mezi hlavní směry obnovy patří rozvoj alternativních exportních tras, obnova infrastruktury, podpora podnikání, odminování a posílení lidských zdrojů.
Vedoucí práce: Josef Taušer
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses