Spolupráca, zdieľanie informácií a komunikácia u zástupcov generácie Z - Šveda, Marián (2025)
Diplomová práca sa zaoberá špecifikami spolupráce, zdieľania informácií a komunikačného správania u zástupcov generácie Z v kontexte ich pracovných a akademických skúseností. Cieľom bolo pochopiť, aké nástroje preferujú, aké bariéry vnímajú pri rýchlej výmene informácií a ako pristupujú k digitálnym technológiám v každodennej komunikácii. Na získanie dát bol použitý kvalitatívny výskum založený na hĺbkových rozhovoroch s 11 respondentmi vo veku 21 až 25 rokov (ročníky 1999–2003). Dáta boli analyzované pomocou tematickej analýzy. Výsledky výskumu naznačujú, že napriek vysokej digitálnej gramotnosti skúmaní zástupcovia generácie Z paradoxne uprednostňujú osobnú (face-to-face) komunikáciu pri riešení komplexných úloh. Digitálne nástroje využívajú pragmaticky a kontextovo. Hlavnou bariérou efektívnej spolupráce u tejto vzorky nie je technológia samotná, ale nadmerná roztrieštenosť a nekonzistentnosť využívaných komunikačných platforiem (tzv. platformový chaos). Respondenti aktívne regulujú mieru svojej online dostupnosti a striktne oddeľujú pracovné nástroje od súkromných, aby predišli pocitu neustáleho pripojenia a digitálnej únave. Výskum taktiež poukazuje na vnútornú diverzitu generácie Z, rozdiely medzi mladšími a staršími členmi kohorty, ako aj význam sieťových efektov pri výbere komunikačných platforiem. Práca prináša vhľad do správania skúmanej vzorky generácie Z v digitálnom prostredí a navrhuje možné praktické odporúčania pre organizácie, ktoré chcú efektívnejšie pracovať s mladou generáciou pracovníkov.