Problematika místních poplatků z pobytu : Případová studie - Pivničková, Veronika (2025)
Práce analyzuje systém místního poplatku z pobytu v České republice na příkladu případové studie obcí v okolí Lysé hory. Zaměřuje se na jeho legislativní rámec, administrativu, vymahatelnost a postoje zkoumaných aktérů cestovního ruchu, a dále je doplňuje o komparaci se zahraniční praxí. Výzkum používá smíšený přístup – kombinaci semistrukturovaných rozhovorů a dotazníkového šetření. Výsledky práce ukazují, že hlavním problémem není sazba poplatku, ale nízká efektivita výběru. Na základě zjištění a s ohledem na českou i zahraniční praxi jsou formulována doporučení pro stát, obce a poskytovatele ubytování. Mezi ně patří především potřeba digitalizace, sjednocení evidence a provázání příjmů z poplatku z pobytu s účely udržitelného rozvoje cestovního ruchu.