Problematika místních poplatků z pobytu : Případová studie - Pivničková, Veronika; Rončák, Miroslav; Černý, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Práce analyzuje systém místního poplatku z pobytu v České republice na příkladu případové studie obcí v okolí Lysé hory. Zaměřuje se na jeho legislativní rámec, administrativu, vymahatelnost a postoje zkoumaných aktérů cestovního ruchu, a dále je doplňuje o komparaci se zahraniční praxí. Výzkum používá smíšený přístup – kombinaci semistrukturovaných rozhovorů a dotazníkového šetření. Výsledky práce ukazují, že hlavním problémem není sazba poplatku, ale nízká efektivita výběru. Na základě zjištění a s ohledem na českou i zahraniční praxi jsou formulována doporučení pro stát, obce a poskytovatele ubytování. Mezi ně patří především potřeba digitalizace, sjednocení evidence a provázání příjmů z poplatku z pobytu s účely udržitelného rozvoje cestovního ruchu.
Vedoucí práce: Miroslav Rončák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses