Úloha Spojených štátov v izraelsko-palestínskom konflikte : politické, vojenské a diplomatické aspekty - Kardošová, Alexandra Mária; Weinfurter, Jaroslav; Šitera, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Táto bakalárska práca skúma úlohu Spojených štátov amerických v izraelsko-palestínskom konflikte so zameraním na ich pôsobenie ako sprostredkovateľa mierového procesu. Prostredníctvom kvalitatívnej metódy process tracing analyzuje päť kľúčových prípadov americkej diplomacie: Camp David (1978), Madridskú konferenciu (1991), Dohody z Osla (1993), Obamovu administratívu (2009–2017) a politiku Donalda Trumpa (2017–2021). Teoretickým východiskom sú tri modely analýzy zahraničnej politiky: model dominantného vodcu, model domácich politických vplyvov a model strategických záujmov. Výsledky ukazujú, že hoci osobná diplomacia prezidentov zohrávala významnú úlohu v skorších mierových iniciatívach, dlhodobo najstabilnejším vysvetlením americkej politiky sú domáce politické tlaky, najmä proizraelský konsenzus v Kongrese a vplyv záujmových skupín. Strategické záujmy USA zároveň prispievajú k udržiavaniu úzkeho partnerstva s Izraelom, čo obmedzuje priestor pre vyváženejší sprostredkovateľský prístup. Práca dospieva k záveru, že efektívnosť USA ako mediátora je dlhodobo limitovaná prepojením vnútropolitických faktorov a regionálnych bezpečnostných priorít.
Vedoucí práce: Jaroslav Weinfurter
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses