Adopce LMS Moodle na Vysoké škole ekonomické v Praze a analýza uživatelských přístupů - Boukal, Matěj (2025)
Learning Management Systems (LMS) představují v současném vysokoškolském prostředí základní nástroj pro podporu výuky, organizaci studijních materiálů a komunikaci mezi studenty a pedagogy. Moodle, jako jeden z nejrozšířenějších open-source LMS, je již řadu let integrální součástí vzdělávacích institucí po celém světě, včetně českých vysokých škol. Jeho flexibilita, široká škála funkcí a dlouhodobý vývoj vedly k tomu, že se stal standardem pro elektronickou podporu výuky. Současně však mnoho univerzit čelí výzvám spojeným s tím, jak efektivně Moodle implementovat, sjednotit jeho využívání mezi pedagogy a zajistit jeho uživatelskou přívětivost. Tato diplomová práce se zabývá přijetím a využíváním systému LMS Moodle studenty Vysoké školy ekonomické v Praze. Cílem práce je identifikovat klíčové faktory ovlivňující postoj studentů k tomuto systému a analyzovat bariéry, které brání jeho efektivnímu využívání. Teoretický rámec vychází z modelu přijetí technologií (TAM), který byl pro účely výzkumu rozšířen o faktor technických bariér. Výzkum byl realizován formou smíšeného šetření. Kvantitativní data byla získána prostřednictvím online dotazníku od 319 respondentů a následně analyzována pomocí korelační a regresní analýzy. Kvalitativní část zahrnovala tematickou analýzu otevřených odpovědí zaměřených na uživatelskou zkušenost. Výsledky potvrdily platnost modelu TAM v prostředí VŠE. Nejsilnějším prediktorem postoje k používání se ukázala vnímaná užitečnost systému. Dále bylo prokázáno, že výskyt technických problémů má statisticky významný negativní vliv na vnímanou snadnost použití. Kvalitativní analýza identifikovala jako hlavní bariéru multiplicitu studijních platforem a nekonzistentní využívání systému pedagogy. Závěry práce poukazují na nutnost sjednocení struktury ku