Analýza možností využití MS Copilot ve státním podniku - Zabloudilová, Nikola; Bruckner, Tomáš, 1974-; Tajčová, Hana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Cílem práce bylo analyzovat možnosti využití nástroje Microsoft 365 Copilot ve státním podniku a identifikovat faktory, které ovlivňují jeho praktickou využitelnost ve veřejné správě. Zvolen byl kvalitativní výzkum formou případové studie v organizaci NAKIT. Primární data byla získána dvanácti polostrukturovanými rozhovory napříč rolemi a byla zpracována sedmikrokovým postupem Framework Method. Bylo zjištěno, že Copilot přináší nejvyšší přínosy v textově a informačně orientovaných činnostech (sumarizace dokumentů a schůzek, příprava podkladů, kontrola a přeformulování textů, orientace v e‑mailech), kde snižuje kognitivní zátěž a zkracuje dobu zpracování. Limity se projevují zejména při práci se strukturovanými daty (Excel, složitější datové struktury), v nespolehlivosti vybraných výstupů vyžadujících lidskou verifikaci a v přepisu mluvené řeči. Praktická využitelnost je podmíněna kvalitou datového prostředí (struktura úložišť, přístupová práva, klasifikace), digitálními dovednostmi uživatelů (schopnost efektivně promptovat) a organizační připraveností (governance, školení, změnové řízení). Ve veřejném sektoru využití dále rámují regulatorní požadavky (např. GDPR, AI Act, zákon o kybernetické bezpečnosti a další) a vyloučení práci s utajovanými informacemi. Na základě triangulace zjištění s mezinárodními zkušenostmi byly formulovány implikace pro řízenou adopci (role‑based scénáře, datová hygiena, ambasadoři, průběžné micro‑learning materiály) a specifická doporučení pro NAKIT.
Vedoucí práce: Tomáš Bruckner
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses