Predikce vývoje skóre vysokých škol v žebříčku THE World University Rankings pomocí časových řad - Brvnišťanová, Petra; Mittner, Jan; Buchalcevová, Alena, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Práce se věnuje předpovídání krátkodobého vývoje univerzit v žebříčku World University Rankings, od Times Higher Education, v letech 2011 až 2025 a jejich srozumitelnému zpřístupnění ve webové aplikaci. Postup je řízen metodickým rámcem CRISP-DM, v němž je postupně provedeno získání a vyčištění dat, průzkumná analýza, návrh a vyhodnocení modelů a nasazení prezentační vrstvy. Predikce se formulují jako jednorozměrné časové řady celkového skóre a odvozeného umístění. Pro férové porovnání přístupů je použit časově korektní backtest s rozšiřujícím se oknem (expanding-window) a vyhodnocení chyb po krocích horizontu. Měřítkem jsou metriky MAE a RMSE. Důraz je kladen na reprodukovatelnost a auditovatelnost výstupů. Výsledky jsou ukládány jako verzované artefakty a prezentovány ve Streamlit aplikaci, kde je umožněna práce s predikcemi jedné instituce, komparace více univerzit a čtení validačních metrik. Omezení vyplývají z metodických změn žebříčku a z pásmového vykazování nižších pozic. Navržený postup vytváří přenositelný rámec pro predikce v prostředí podobných žebříčků a pro jejich zodpovědnou interpretaci v praxi.
Vedoucí práce: Jan Mittner
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses