Využití AI v organizaci práce - Duong, Nguyet Hanh (2025)
Diplomová práce se zabývá využitím umělé inteligence (AI) v organizaci práce a jejím dopadem na pracovní procesy, produktivitu, rozhodování a zkušenost zaměstnanců. Teoretická část představuje vývoj a typologii AI, její aplikace v pracovním prostředí a specifické využití v oblasti řízení lidských zdrojů. Dále analyzuje přínosy i rizika implementace AI, včetně obav z nahrazení pracovníků, etických otázek a dopadů na pracovní spokojenost. Výzkumná část kombinuje kvantitativní a kvalitativní přístup a zkoumá míru využívání AI zaměstnanci, jejich postoje, vnímané přínosy a bariéry. Výsledky potvrzují, že AI může významně zvyšovat vnímanou efektivitu a kvalitu práce, avšak její úspěšná integrace závisí na organizační podpoře, důvěře zaměstnanců a vhodném nastavení pracovních procesů. Práce přináší ucelený pohled na to, jak AI mění podobu moderní práce a jaké faktory ovlivňují její přijetí v organizacích.