Hodnocení logistické dostupnosti přístavu Hamburk z České republiky - Bednářová, Lucie; Sato, Alexej, 1952-; Doboš, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce se zabývá hodnocením logistické dostupnosti nákladní přepravy přes přístav Hamburk pro české exportéry se zaměřením na trasu Praha–Hamburk. Cílem práce je zjistit, jaké přepravní možnosti nákladní dopravy se na této trase v praxi nabízejí, jak si vzájemně konkurují a zda může kombinovaná doprava představovat reálnou alternativu k čistě silničnímu řešení. Metodicky práce vychází z kvalitativního přístupu, především z polostrukturovaných rozhovorů se zástupci vybraných dopravců a intermodálních operátorů, doplněných modelovým srovnáním door to door přepravy jednoho 40’DV kontejneru. Na základě získaných podkladů jsou porovnány celkové ceny, tranzitní časy a emisní náročnost silniční a kombinované varianty a výsledky jsou dále zhodnoceny pomocí SWOT analýzy. Zjištění ukazují, že přístav Hamburk je z České republiky pro nákladní přepravu dobře dostupný jak po silnici, tak po železnici a že cenové rozdíly mezi oběma variantami jsou u modelového příkladu relativně malé. Silniční doprava si udržuje výhodu v rychlosti a flexibilitě, zatímco kombinovaná doprava dokáže při vhodném nastavení systému výrazně snížit emise skleníkových plynů, a to bez zásadní ztráty cenové konkurenceschopnosti. Práce dochází k závěru, že silniční a kombinovaná doprava se na relaci Praha–Hamburk spíše doplňují, než že by si přímo konkurovaly, a že hlavní bariéry širšího využití kombinované dopravy souvisejí méně s její cenou a více s požadavky na plánování, spolehlivost a organizaci přepravy.
Vedoucí práce: Alexej Sato
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses