Analytické řešení finančního reportingu : implementace ve velkoobchodní společnosti\\Analytical solution for financial reporting: Implementation in a wholesale company - Janda, Martin (2025)
Tato diplomová práce se věnuje návrhu a implementaci Business Intelligence řešení pro podporu finančního řízení ve velkoobchodní společnosti. Cílem práce je eliminace technologického dluhu v oblasti podnikové analytiky a transformace stávajícího fragmentovaného reportingu do podoby centralizovaného datového skladu. Analytická část práce se zaměřuje na identifikaci požadavků finančního oddělení a analýzu současného stavu, zejména s ohledem na úroveň analytické maturity, technologické prostředí a dostupné datové zdroje. Na základě těchto zjištění je navržena datová architektura vycházející z principů podnikového datového skladu s normalizovaným jádrem, která reflektuje potřeby zadavatele i infrastrukturní omezení. Navržené řešení je implementováno v on-premise prostředí na platformě Microsoft SQL Server, přičemž integrační ETL procesy jsou vyvinuty s využitím SQL Server Integration Services. Implementované řešení je v závěru práce validováno vůči definovaným požadavkům. Hlavním přínosem práce je konsolidované, plně automatizované datové prostředí, které nahrazuje manuální reporting nad produkční databází ERP systému. Nově vzniklý datový sklad zavádí princip „jednoho zdroje pravdy“, zajišťuje vyšší kvalitu i dostupnost dat a významně redukuje časovou náročnost procesů finančního reportingu. Výsledné řešení tak zefektivňuje finanční řízení, zkvalitňuje rozhodovací procesy a představuje robustní základ pro další rozvoj Business Intelligence ve společnosti.